De asemenea, sotia lui Ismail a povestit ca ideea acestei afaceri este veche si isi doreau sa o puna in practica imediat dup Revolutie, insa au intampinat diverse obstacole, printre care si faptul ca nu au gasit utilajele necesare.
"Ideea era de mult timp in familia noastra. Neputinta de a gasi utilaje ne-a facut, insa, sa ramanem sa lucram in alte domenii, asa ca am activat aproape 18 ani in constructii, am avut un depozit de vanzare materiale pentru constructii. In 2013 am gasit niste ultilaje de la cativa ingineri chimisti din Urziceni, care au incercat sa faca si ei braga. Rezultatele pe care le-au avut nu au fost multumitoare, asa ca au vandut utilajele.
Este vorba, in special, despre un cazan din fonta, care nu se mai fabrica in zilele nostre. A urmat o aventura pentru noi, veneam din alte domenii si ne-am trezit in situatia in care trebuie sa devenim autodidacti, sa invatam noi lucruri.
Norocul meu a fost ca in tinerete chimia mi-a fost un prieten bun. Este greu sa reconstitui ceva doar dupa niste amintiri, reteta a fost transmisa pe cale orala mai mult”, a povestit Mariana Dilaver.
Braga este foarte apreciata pe piata, mai ales ca la Galati se produce bautura autentica
Bautura miraculoasa iese pe portile laboratorului de la iesire din Galati, care are ca punct central un cazan care se incalzeste la o temperatura de 100 de grade Celsius. Timp de 12 ore, cei doi angajati ai familiei de bragagii trebuie sa amestece in permanenta, astfel incat ingredientele sa fiarba si sa fermenteze.
Ismail Dilaver spune ca vanzarile sunt fluctuante, insa cel mai bine merg in sezonul cald. Pe timp de iarba, business-ul supravietuieste datorita clientilor fideli, care consuma bautura in mod regulat.
Sunt doar cinci producatori de braga in Romania
"In Galati suntem singurii producatori de braga iar in tara am inteles ca sunt doar cinci....La cererea unor clienti, unul dintre ei are un restaurant in centrul vechi al Bucurestiului, am facut si socata. Apoi au aparut ghimbirata, sucul de muguri de pin dar si alte bauturi racoritoare, din flori si fructe suta la suta naturale, fara conservanti si coloranti.
Citeste si:
3 motive pentru care oamenii aleg sa isi dea demisia si cum poate fi remediata situatia
Cand faci o braga dupa o reteta mostenita, este musai ca toate celelalte bauturi sa fie la fel de bune. Dupa mai multe idei si incercari, de curand am facut o noua bautura. Mento este numele ei. Contine menta, macese, hibiscus, lamaie si ghimbir. Este o bautura racoritoare, gustoasa si prietenoasa cu cei care isi doresc ceva special, dar natural”, a adaugat Ismail Dilaver.
Un litru de braga, socata si ghimbirata costa 4,5 lei, iar litrul de Mento se vinde cu 5 lei. Producatorii spun ca bautura merita toti banii, ba chiar mai mult, deoarece contine ingrediente de calitate, iar reteta veche de sute de ani este respectata intocmai.
Citeste si:
Tinerii fara venituri vor putea face credite de pana la 40.000 de Lei
Sursa foto: pexeles.com